Het “aanroepen” van St. Lucia voor bepaalde kwalen.

In de kerstening van Europa hebben ze vaak middels een adaptatiemethode ervoor gezorgd heidense gebruiken in een christelijk jasje te steken. Dit om onze voorouders via een paar gelikte schijnbewegingen voor hun nieuwe dogma te winnen.

Zo ging dat ook bij de bekende Sint Lucia, die gebaseerd is op de heidense Perchta en Holle.

perchta2

Perchta

De rede waarom ik dat daarbij moet vertellen is om de verering van heiligen in de volksreligie te koppelen aan zijn ware oorsprong. Anders heb je geen duidelijk metafysisch kader. Hierover meer in een andere rubriek. We houden het “behapbaar”.

Ik heb een atheïstische opvoeding gekregen, wij waren thuis wars van Jezussen en Maria’s. De dag van vandaag bekijk ik de dingen door een metafysische bril en noem ik mij eerder “agnost”…

Mijn vader is vroeger  helemaal verbrand geweest (gelukkig niet met blijvende schade) en zag daar heel erg van af. Hij moest namelijk veel morfine krijgen voor de pijn maar hij maakte hier allergische reacties op. Ten einde raad ging mijn moeder naar “een vrouwke” (op aanraden van één van de zusters van het ziekenhuis) die zogenaamd de pijn bij brandwonden kon wegnemen door te bidden. Niettegenstaande dat mijn vader tav van deze zaken sowieso heel sceptisch was, heeft dit wonder boven wonder echt geholpen. Geeft wanhoop ook hoop? Geeft hoop geloof? Wie zal het zeggen…

Dit verhaal was voor mij de eerste kennismaking met onverklaarbare zaken…

Pas later leerde ik dat dit “vrouwke” waarschijnlijk St. Lucia heeft aangeroepen/aanbeden om de pijn weg te nemen…

Volgens de legende is Lucia op de brandstapel gegooid voor een vergrijp, maar het vuur bleek haar niet te deren. Vandaar dat zij de patroonheilige van brandwonen/pijn is. Omdat ze de brandstapel overleefd had, werd ze met een zwaard door de keel gestoken. Dit laatste maakt haar ook meteen patroonheilige van allerlei bloedingen (oa menstruatie) en keelpijn.

Sint Luciakapel 6

St. Lucia met het zwaard door haar keel= keelpijn/nekpijn en bloedingen allerlei…

Vroeger deden de mensen een rood lintje van ongeveer 6cm in hun knoopsgat oftwel een rond lint rond hun nek ter bescherming voor alles wat met bloedingen en genezing of keel/nekpijn te maken heeft. Een ander gebruik is dat men een rood lintje rond de hals hing. Dit kun je de dag op vandaag nog zelf doen bij bovengenoemde kwalen door St. Lucia aan te roepen (bescherming te vragen voor iemand of jezelf) en een kaars branden+ rood lintje gebruiken.

Lintje-rood

Het rode lint is ook iets wat je St. Lucia vaak ziet dragen in de afbeeldingen, het staat ook symbool voor het bloed/wonde…

Je kan St Lucia ook vaak afgebeeld zien met haar ogen op een bord, maar wat dit wil zeggen is in dit artikeltje niet relevant. Meestal zie je ze met een zwaard door haar keel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s