capriolen in de kerk/- trouwring

Enkele oude volksgeloven en gebruiken die leuk zijn om (al dan niet ludiek) te blijven hanteren.

Trouwring

25_zpsq0drtcd9

Bij het raadplegen van de Volksverhalenbank ga je vinden dat mensen vroeger in de kerk de bezoekers doorheen hun trouwring met veel nauwkeurigheid observeerden. Dit deden ze om zogenaamde heksen te herkennen onder de gelovigen. Vanaf het moment dat een vrouw een gloed boven haar hoofd had in de vorm van een bijenkorf was ze vast en zeker verdacht van samenwerking met de duivel…

De pastoor zou deze bijenkorven zelfs kunnen zien zonder trouwring (aangezien hij niet getrouwd kon zijn) door het opzeggen van het orate fatres (katholiek gebruik).

Een ander geloof was dat als de vrouw van een trouwend koppel nog voor het jawoord naar haar man keek doorheen een ring en deze vanuit een speciale hoek (tav haar man) en vooral zonder dat hij het merkt helemaal in deze ring kon plaatsen, dat zij thuis de broek aan zou hebben o:)-

Vroeger had je vaak op het altaar twee kaarsen staan (dit waren/zijn regionale voorkeuren). Een kaars was dan representatief voor de man, de andere kaars was representatief voor de vrouw. De kaars die tijdens het jawoord het hoogst oplichtte of het meest helder scheen aan de kant van één van de twee zou meteen de langst levende zijn…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s