Mijmeringen over de TDM

thumbnail_IMG_20171209_130418

Als VI L’AMOVREVX staat voor een keuze maken en de kaart links staat voor de goede keuze, terwijl de kaart rechts staat voor de slechte keuze (de keuze op basis van de begeerte)kan dit verschillende zaken betekenen.

Suggestie 1: Kies niet voor wat mooi klinkt, luister niet naar wie hoog van de Toren (uit de wolken) blaast omdat dit inspeelt op je verlangen of begeertes in de bevraagde situatie…

Het is de juiste keuze om te handelen naar of te kiezen voor iets dat L’HERMITE uitdrukt. Als LE JUGEMENT geluid uitdrukt of zich opmerkzaam wil maken, laat L’HERMITE stilte en bescheidenheid zien.

Suggestie 2: Oordeel niet…

Handel zoals de L’HERMITE, onderzoek de zaak grondig…

 

Advertenties

2 gedachtes over “Mijmeringen over de TDM

 1. Het is naar mijn bescheiden mening vrij zwart/wit om te stellen dat L’Amoureux een juiste en een foute keuze weergeeft. Ik zie het eerder als een afweging tussen de rede (of het veilige en het gekende) en het hart (of het bezielende maar ongekende) en om dan te concluderen dat het kiezen voor wat het gevoel aangeeft bij voorbaat fout is, zou wel erg kort door de bocht zijn.
  Alles hangt natuurlijk van de context af, maar L’Hermite zou dan bijvoorbeeld kunnen aangeven dat de keuze voor het verstandelijke gelijkstaat met soberheid en ingetogenheid terwijl het volgen van het gevoel wel eens een ware bevrijding zou kunnen zijn.
  Zoals ik het dan lees, zou de keuze voor mij snel gemaakt zijn. Want je leeft maar één keer, toch? 😉

  Like

  • Dit is een allegorie die de facto laat zien dat de keuze voor het deugdelijke (links van VI) staat boven de zintuiglijke begeerte (rechts). Deze kaart laat zien dat de keuze rechts (die niet gemaakt is op basis van de rede) fout is IN DE SITUATIE dat deze kaart opduikt. Er staat nergens te lezen dat het een kernregel is dat het luisteren naar het gevoel altijd fout is of dat het laten primeren van de rede altijd goed is. Deze kaart drukt dat uit volgens de allegorie dat ze voorstaat. Andere kaarten kunnen perfect aangeven dat het goed is te luisteren naar het gevoel of toe te geven aan een bepaald verlangen. De kaarten moeten immers alle situaties kunnen uitdrukken maar je moet het wel aan hun overlaten anders is het geen cartomantie, naar mijn bescheiden mening dan. Maar je bent uiteraard altijd vrij om te doen wat je wil met jouw kaarten en je kan ze betekenissen toedichten die voor jou persoonlijk beter matchen. Mijn ijkmaat= 1)= historische juistheid 2) de coherentie van het systeem in zijn geheel. Dit is een kwestie van kijken naar het orakel vanuit een helikopterperspectief. Alles is aanwezig, alle facetten kunnen belicht worden en alles rijmt met de mogelijke opties uit het echte leven. Uiteindelijk als je de traditie niet volgt zal je ook (in theorie) eindigen met een systeem dat je coherent moet maken zodat het orakel tenminste in theorie rijmt met alle opties die kunnen opkomen uit het echte leven…im großen Ganzen. Bovendien is het veilige ook niet altijd gekend of het onbekende niet altijd bemint. Dat is het verrassende aan de kaarten die dan eens vertellen te kiezen voor het gevoel en dan voor het verstand. Elke situatie is anders er is geen vaste regel. Ik kan wel bevestigen uit behoorlijk wat empirische vaststellingen dat mensen achteraf vaak gehoopt hebben dat ze hun gevoel niet gevolgd hadden o:) Maar er zijn in evenredigheid ook genoeg gevallen waar men dat beter wel gedaan had. Als de l’as de Coupes links van VI kwam te liggen zou je kunnen zeggen: “de gevoelens zijn juist/deugdelijk-aanbevolen te volgen etc;;

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s