Fouten op de Petit Etteilla kaarten!

Het systeem van Etteilla doorprikken is één ding, zijn schrijfsels begrijpen is nog een ander ding. Bij het maken van mijn cursus heb ik mij ook beroepen op meerdere oude kaartlegboeken (in het Nederlands en Frans) die ook over het systeem van Etteilla gaan. Al deze bronnen tezamen hebben gezorgd voor mijn nieuwe Petit Etteilla cursus (meer info klik hier). Een heel monnikenwerk om dit allemaal uit te vogelen, maar dit is ook net wat ik zo leuk vind om alles uit te pluizen. Bovenop al deze complexiteit staan er ook best wel wat fouten op de kaarten die vroeger zijn nagemaakt op het systeem van Etteilla, wat alles nog meer ingewikkeld maakte. In een reeks van artikels zal ik wat eigenaardigheden laten zien van dit geweldige systeem van kaartleggen met speelkaarten. Het lijkt echt complex maar als je het systeem begrijpt is het gewoon zinnen bouwen met de kernwoorden. Petit Etteilla werkt in meerdere dimensies. Onbekend is onbemind, dat staat vast!

Op de kaarten staat bij n°10 Luteur, terwijl in het boek van Etteilla (la seule maniere de tirer les cartes) Tuteur staat. Een luteur zou je kunnen vertalen als soort kemphaan, terwijl een tuteur een voogd is, iemand die mensen begeleid, in de brede zin van het woord een mentor is of leraar.

21314586_763346870534657_1026836194907801219_n (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s