gevoelens& emoties= knarsetanden!

Al diegenen die mijn klassikale cursussen volgen of mij een beetje kent met betrekking tot het kaartleggen, weet dat mijn tanden knarsen bij het veelvoudig bezigen van termen zoals gevoel of emoties in de cartomantie. Niet dat ik issues heb met deze zaken, (dit zou immers iedere zelfverklaarde zielenknijper geneigd zijn van onmiddellijk te besluiten) maar puur uit pragmatisch en principieel oogpunt.

Natuurlijk moet je met je kaartspel (welk dit ook mag zijn) conceptueel alle facetten van het leven kunnen benoemen en daar horen natuurlijk ook “het gevoel en emoties” bij. In de Petit Lenormand heb je ook logischerwijze twee kaarten die deze twee begrippen representeren, niets mis mee eigenlijk.

Ware het niet dat…

Ik uit ervaring weet dat vanaf het moment dat ik vertel aan mijn cursisten welke kaarten respectievelijk emoties of het gevoel uitdrukken, ze meestal ENKEL nog voor deze begrippen gebruikt worden. Dit terwijl de andere even belangrijke kernwoorden heel vaak over het hoofd gezien worden, dit maakt dat je sowieso niet bereid bent de ware stem van het spel te horen.

Nog een bedenking die ik hierbij heb is het feit dat praten over gevoel of emotie altijd wel scoort bij de raadzoekende. Iedereen is in principe gevoelig of emotioneel, dit is een makkelijke binnenkopper die vaak nogal op een goedkope manier gebruikt wordt.

Desalniettemin, zullen de kaarten zeker uit eigen beweging wel ooit willen duiden op deze zaken, daar twijfel ik niet aan.

MAAR…

Wat mij opvalt is dat mensen ten eerste vaak de kaarten die staan voor deze begrippen verwisselen en bovendien niet het wezenlijke verschil kennen tussen gevoelens en emoties.

Gevoel en emotie zijn twee totaal verschillende dingen.

Emotie/emoties  is een van de vele betekenissen die je ten gepaste tijde mag linken aan n°32, de Maan.

32-moon

 

Een emotie is een innerlijke beleving, die wordt opgeroepen door een bepaalde beleving of gedachte (al dan niet als gevolg van deze beleving). Vreugde, angst, boosheid, verdriet enzovoorts zijn emoties ten gevolge van “iets”. Iedereen is in zeker zin “emotioneel”, dus dit vertellen aan iemand die voor jou zit, scoort altijd en is geen cartomantie naar mijn (on)bescheiden mening. Het beschrijven van zijn of haar emotionele toestand, aan de hand van de flankerende kaarten daarentegen, is wat mij betreft wel straffe toebak, volgens de regels van de kunst! Een emotie kan positief of negatief zijn.

Gevoel/gevoelens is een van de vele betekenissen die je ten gepaste tijde mag linken aan n°34, de Vissen.

34-fish

Gevoelens en gevoel, in de context waarin wij het hier gebruiken, is de bewuste beleving van de emotie. Iedereen is in zeker zin “gevoelig” voor iets, dus dit vertellen aan iemand die voor jou zit, scoort altijd en is geen cartomantie naar mijn (on)bescheiden mening. Het beschrijven van zijn of haar gevoel aan de hand van de flankerende kaarten daarentegen, is wat mij betreft wel straffe toebak, volgens de regels van de kunst! Een gevoel kan positief of negatief zijn.

“ Ooh, jij bent een emotioneel iemand…”

“Ooh, jij hebt wel bepaalde gevoelens…”

Astamblieft hé….

 

Daarom knarsen mijn tanden, hopelijk voor eens en voor altijd duidelijk. Dit artikeltje zal ik helaas nog vaak moeten copy-pasten o:.

Honni soit, qui mal y pense!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s