Geschiedenis Petit Lenormand in een notendop.( 27 JUNI 2014

De naam Lenormand, 19e eeuwse marketing”.

CardsofFortune02

Deze Franse waarzegster-schrijfster(1772-1843) die ooit haar waarzegkunsten toonde op rue de Tournon n°5 , is ongetwijfeld de meest befaamde kaartlegster ooit. Al meer dan 160 jaar ligt ze begraven op het Père Lachaise kerkhof te Parijs, hier rusten ook Oscar Wilde, Jim Morisson , Edith Piaf in vrede.

Of je haar personage romantiseert of niet laat ik aan jou over, het is echter wel correct om te zeggen dat ze zowel geliefd als gehaat was, voor de een mysterieuze Sibille, voor de ander een bedriegster. Ze zou mensen het leven hebben gered door in de kaarten te kijken, ze zou er ook veel kwaad mee berokkend hebben.
Ze verwierf naam en faam door zeer voorname en hooggeplaatste mensen uit die periode het fortuin of misfortuin te voorzeggen.
Hoe dan ook was ze ontegensprekelijk een ware” celebrity” in de 19e eeuw, in woord en daad, in haar persoonlijkheid en waarzeggen.

200px-Portrait_of_Mlle_Lenormand_from_The_Court_of_Napoleon

Kort na haar dood, brachten mensen met een neus voor marketing verschillende kaartspelen op de markt die de naam Mlle. Lenormand droegen om hun product kracht bij te zetten.
De bekendste spelen die de naam Mlle. Lenormand dragen zijn de Petit Lenormand en Le Grand Jeu Lenormand.

De 36 kaarten die wij vandaag echter kennen als “de Lenormand” bestonden al in 1799 in Duitsland. Toen beter bekend als Das Spiel Der Hoffnung (Het spel van de hoop). Na de dood van Lenormand is dit spel opnieuw uitgebracht onder de naam: wahrsage Karten Lenormand (Lenormand waarzegkaarten) dit was omstreeks 1846.

De illusie leeft nog altijd dat Mlle. Lenormand deze kaarten zelf gebruikt en ontworpen heeft.
De waarheid is echter anders….

Marie Anne Adelaide was een schrijfster.
De boeken van Mlle. Lenormand op een rijtje:
• Les souvenirs prophétiques d’une sibylle sur les causes secrétes de son arrestation – Paris (1814)
• Anniversaire de la mort de l’impératrice Josephine (1815)
• La sibylle au tombeau de Louis XVI (1816)
• Les oracles sibyllins ou la suite des souvenirs prophétiques – Paris (1817)
• La sibylle au congrès d’Aix-la-Chapelle (1819)
• Mémoires historiques et secrets de l’impératrice Joséphine, Marie-Rose Tascher-de-la-Pagerie, première épouse de Napoléon Bonaparte – Paris (1820)
• Mémoire justificatif présenté par Mlle Le Normand (1821)
• Cri de l’honneur (1821)
• Souvenirs de la Belgique – Cent jours d’infortunes où le procès mémorable (1822)
• L’ange protecteur de la France au tombeau de Louis XVIII (1824)
• L’ombre immortelle de Catherine II au tombeau d’Alexandre Ier
• L’ombre de Henri IV au palais d’Orléans (1830)
• Le petit homme rouge au château des Tuileries – Paris (1831)
• Manifeste des dieux sur les affaires de France (1932)
• Arrêt suprême des dieux de l’Olympe en faveur de Mme. la duchesse de Berry et de son fils (1833)

Das spiel der hoffnung”.

Het spel op de foto is “Das Spiel der hoffnung” uit 1799, gefabriceerd en uitgebracht door Johan Kaspar Hechtel in Nürnberg Duitsland. Zoals je kan zien, heeft het exact dezelfde afbeeldingen, nummers en medaillons.

Das spiel der hoffnung had een heel interessant format, je kan in de instructies lezen dat je het voor verschillende doeleinden kon gebruiken.

Eerst en vooral was het een gezelschapsspel dat je kan vergelijken met Ganzenbord. De kaarten werden gelegd in een raster van 6×6 kaarten. Beginnend bij kaart n°1, de Ruiter en eindigend op kaart n°36, het Kruis. Voor aanvang gooiden de spelers een aantal munten in een potje, degene die zich het eerst naar plaats n°35 wist te dobbelen, won de inhoud van het potje. Plaats n°35, is kaart n°35 het Anker en tevens symbool van de hoop. Op weg naar het anker kon je zoals in elk bordspel plaatsen achteruit moeten (van n°6 de Wolken naar n°2 de Klaveren), blijven wachten tot iemand je plaats over neemt (n° 36 het Kruis), plaatsen vooruitgaan (vanaf n°24 het Hart naar n°28 of n°29 om dit hart te schenken aan een jonge heer of dame).Je kon ook geld moeten betalen op plaatsen (n° 4 het Huis n° 11 de Roede). Elders kreeg je geld uit het spelerspotje (n° 33 de sleutel n° 25 de ring).

Je kon met dit spel ook gewoon een potje kaarten, aangezien in die tijd het kaartspelen met 32 kaarten heel erg bekend was, kon je ervoor kiezen om de zessen of de zevens weg te laten naargelang het spel dat je wou spelen.

In de marge kon je ook lezen dat je voor het plezier ook met dit spel kon waarzeggen, je diende dan te kijken welke kaarten rond de persoonskaart lagen. De instructies om ermee waar te zeggen waren heel summier.

Op de foto kan je zien dat het Franse blad naast het Duitse blad staat afgebeeld.
In het instructieboekje staat te lezen dat dit is gedaan om de verschillende bladen te vergelijken met elkaar. Duitsland had zijn eigen blad en het Franse was heel erg in opmars op andere plaatsen.

 

De link met koffiedik kijken”.

Je zou het niet verwachten, maar het is een feit dat zowel de betekenissen als de wijze waarop de kaarten gelezen dienen te worden in de oude methode van afstand (de instructieboekjes bij de kaarten vanaf 1846) veel raakvlakken heeft met een bepaald systeem van koffiedik kijken. De afstand van het “koffiedik”, boven in de tas of onder bepaald ook de betekenis in sommige methodes. Er is een methode die maar liefst 22 namen bevat en bijna identieke betekenissen (boven of onder in de tas)van dezelfde Petit Lenormand kaarten. Is dit een sluitend bewijs dat de betekenissen van de kaarten hoofdzakelijk hiervan afgeleid zijn…Nee, dat denk ik persoonlijk niet, maar het is wel heel opmerkelijk dat er zoveel vergelijkingen zijn. Het zou natuurlijk kunnen dat het een bron van inspiratie geweest is…

Cartomancie of passe-temps?”.

Doorheen de geschiedenis van het kaartleggen en kaarten lezen werd cartomancie ook gepromoot als een leuk tijdverdrijf, zonder er veel zwaarte aan vast te hangen. Meisjes lazen ter amusement welke man ze gingen huwen en of ze rijk zouden worden.

In 1974 en 1978, nog geen veertig jaar geleden kwam er nog twee maal een speldoos op de markt, uitgegeven door Jumbo. In deze doos zat ook het Lenormand waarzegspel , om je mee te amuseren.

 

In de instructieboekjes van Piatnik staat het volgende hierover te lezen:

Het moet gezegd dat cartomancie in de eerste graad puur entertainment is, het is echter niet te ontkennen dat deze vorm van entertainment heel veel waarheid bevat. Wij laten het over aan het individu om te besluiten hoeveel waarde hij of zij hieraan hecht…

Dit vind ik persoonlijk de meest gezonde instelling of achterliggende gedachte die je kan hebben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s