Etteilla, le grande…

“Etteilla” is het pseudoniem van Jean Baptiste Alliette, die in Parijs leefde van 1738 tot 1791. Etteilla is de achternaam Alliette omgekeerd. Deze man is wat mij betreft de meest invloedrijke man geweest in de cartomantie. Waarom dit zo is, zal ik in de toekomst toelichten onder deze “Etteilla” rubriek (in de zijbalk)

images

Deze Franse occultist is zover als het tastbare bewijs terug gaat een van de eerste professionele cartomanciens (kaartleggers) en tevens eerste leraar in de kunst van het kaartleggen= ‘de Cartomantie”.

in 1770, bracht dit heerschap het eerste (zover we weten) boek uit over hoe je moest kaartleggen, met een “gewoon” pak speelkaarten. Etteilla, ou manière de se récréer avec un jeu de cartes, was de titel van zijn allereerste werk. Dit wil zoveel zeggen als een manier om je te amuseren met een pakje kaarten. In 18e en 19e eeuw was het gangbaar dat boeken van deze aard geschreven werden onder het motto “voor recreatie”,”voor de nieuwsgierige” of als “amusant tijdverdrijf”, dit werd vooral gedaan om uit verstikkende greep van de arm der wet te blijven, die waarzeggerij en cartomantie natuurlijk verbood. In 1773 verfijnde hij zijn methode en bracht een nieuw boek uit. La seule manière de tirer les cartes.

1023b62423fa3643538c9538c0732fee912bd283

 

Meer dan tien jaren na zijn eerste publicatie bracht hij in navolging van de Zwitser Court de Géblin (Le Monde Primitief) een boek uit over “de Tarot”. In zijn typische stijl kreeg dit de titel: “Manière de se recréer avec le jeu de cartes nommées tarots. (= hoe je te amuseren met het spel dat Tarot genoemd wordt). Naderhand kwam er nog een “Etteilla, ou l’art de lire dans les cartes” uit, in dit boek doet hij een uiteenzetting over hoe hij met cartomantie in aanraking is gekomen. Niemand in Frankrijk bezat volgens hem de gave om de kaarten te lezen behalve drie oudere mensen die hij het zag doen. Aan de hand van getrokken kaarten was iemands lot fortuinlijk of juist niet. Schoppen gaven verdriet, ruiten gaven strijd, klaveren gaven geld terwijl harten vreugde brachten.

 

In 1788 richtte hij de “Société des interprètes du livre de Thot” op. Indertijd hing men fel aan de valse aanname dat de mysterieuze Tarot uit Egypte kwam, vandaar het boek van “Thot” (Hermes Trismegistus). Naderhand werd zijn speelkaartsysteem, dat de “Petit Etteilla” (32 piquet speelkaarten+persoonskaart) genoemd werd omgevormd naar een volledig tarot spel, dat nu bij ons bekend is als de Grand Etteilla. Deze Tarot gaat de geschiedenis in als de eerste esoterische en voorspellende Tarot, in die zin, de eerste die hier EFFECTIEF intentioneel voor gemaakt werd. De Tarot bestond toen natuurlijk al heel lang, maar het enige dat zeker was, is dat dit gemaakt was om het spel Tarot te spelen.

In 1790, opent hij samen met zijn zoon, Louis-Jean Baptist een school voor magie (Nouvelle ecole de Magie), dit was immers vlak voor de Franse revolutie, om het jaar erna te sterven. In het jaar dat hij stierf werd de kroon op het werk gezet door de publicatie van de Petit Etteilla.

 

WheelofFortunespread

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s